ROT-renovering av flerfamiljshus (Vindmätaren & Vindfånget)

 
 

Projekt: Vindmätaren och Vindfånget

Verksamhet: Hyreslägenheter i flerfamiljshus

Plats: Västhaga, Örebro

Beställare: ÖrebroBostäder

Entreprenadtyp: Totalentreprenad fastpris

Byggtid: 3 år (oktober 2024-oktober 2027)

 

För ett par veckor sedan startade vi ett av våra större projekt: Vindmätaren och Vindfånget i Västhaga i Örebro. Där ska vi under en treårsperiod renovera 168 lägenheter fördelat på 14 flerfamiljshus.

Det här är etapp 2 i projektet. Etapp 1 inleddes 2020 och pågick fram till januari i år. Då utfördes en totalrenovering av 17 flerfamiljshus.
Denna etapp omfattar allt invändigt arbete samt mark- och finplanering utomhus. Det kommer att bli ny installation av el, ventilation och rör. Det blir nya ledningar för vatten och värme samt avlopp.

På samma sätt som i tidigare etapp kommer vi att ta bort trapporna utvändigt och ersätta dem med likvärdiga, men denna gång med tak.

 

Vi kommer att riva ut allting i lägenheterna så att det bara är stommen kvar. Det blir bara skalet kvar innan vi bygger upp allting nytt igen.

 

I oktober påbörjades den första delen av bygget på den första av 6 gårdar. Här har hyresgästerna flyttat ut, medan de boende i resterande hus fortfarande är kvar i sina lägenheter. I oktober 2027 ska de sista hyresgästerna vara tillbaka i sina nyrenoverade lägenheter.

 
 

Något som är lite annorlunda i det här projektet är att det är prioriterat med återbruk.

– När vi renoverade första etappen tog vi hand om mycket, men det var på eget bevåg. Nu har ÖBO stort fokus på återbruk och har sagt att vi ska försöka återbruka på mycket som är möjligt, berättar platschefen/projektledaren Samuel Eriksson.

I projektet planerar man att återbruka

  • Tegelpannor

  • Badkar

  • Toaletter

  • Handfat

  • Hatthyllor

  • Kylar

  • Frysar

  • Spisar

  • Fläktar

– Jag har inte varit med om att man återbrukar i den här omfattningen förut. Det är mycket som slängs annars på ett bygge, så jag tycker att det är bra, säger projektledaren Christian Andersson.

 

Tegelpannorna på taken är en av de befintliga byggdetaljer som kommer att återbruka. På taken kommer vi sedan att montera solceller.

Snickaren Jonatan Persson arbetar med att riva ur lägenheterna och sortera det som går att återanvända.

 
 
 
 
 
 
Pia GyllinKommentera