Strömsborgs café
Projekt: Renovering av kulturminnesmärkt byggnad
Verksamhet: Café
Plats: Karlslundsområdet, Örebro
Beställare: Örebro kommun
Entreprenadtyp: Totalentreprenad fastpris
Byggtid: (etapp 2) 5 mån (januari-juni 2024)
Strömsborg är en kulturminnesmärkt stockvilla i nationalromantisk stil som byggdes 1921. Den har sedan starten använts som sommarcafé.
Exakt 100 år efter att bygganden stod klar inleddes ett omfattande renoveringsarbete där hela huset flyttades för att få helt ny grundläggning. Även resten av utsidan renoverades i denna etapp.
I video nummer ett nedan kan du se hur hela byggnaden flyttades från sin ursprungliga plats för att ge plats för renoveringen av grunden, för att i video nummer två flyttas tillbaka igen några månader senare.
Att renovera en kulturminnesmärkt byggnad är ett lite annorlunda projekt.
– Bara att besluta om hur golvlisterna skulle se ut och vilken fasning de skulle ha tog flera veckor. På ett sådant här ställe behöver varje material väljas noga. Man kan inte använda vanligt spackel, färg eller skruvar, förklarar projektledaren Joakim Eriksson.
Invändigt har vi enbart använt linoljefärger.
– Och absolut ingen skruv, för det använde man inte på den tiden. Så allting är spikat, försäkrar Joakim Eriksson.
Överallt har målet varit att bevara originaldetaljerna. Lister och socklar har varsamt tagits bort, restaurerats och sedan satts tillbaka på sin gamla plats. I vissa fall har till exempel dörrar behövts bytas ut för att ge plats åt branddörrar, men då har den överblivna dörren sparats och använts någon annanstans i huset.
Det mesta har handlat om att bevara det som redan fanns, men på vissa ställen har vi tagit upp nya öppningar mellan våningsplanen för en mer funktionell byggnad. Detta är gjort i samråd med experter på byggnadsvård, för när det kommer till kulturminnesmärkta byggnader är många yrkesgrupper delaktiga.
Till hjälp i detta projekt har vi haft experter på allt från timmerhus och stensättning till landskapsarkitektur med fokus på trädgårdsanläggning på gamla gårdar.
– Vi har till och med haft en fladdermusexpert med som varit rådgivare när det gäller vilken belysning som kan användas för att inte störa fladdermössen här, berättar Joakim Eriksson.
En av de utmärkande detaljerna i Strömsborg är de takmålningar som täcker innertaken både inom- och utomhus. Målningarna gjordes av dekorationsmålaren Bror Drake af Hagelsrum 1926, och hade under åren blivit slitna. I samband med vår renovering av byggnaden har sakkunniga konserverat och restaurerat dessa målningar.
Golvet på övervåningens balkong är fernissat som på en båt för att stå emot väder och vind.
Joakim Eriksson, projektledare.
Strömsborg ligger i ett vattenskyddsområde, vilket innebär att alla maskiner som använts på området varit anpassade. Ute på parkeringen asfalterar man först innan grus läggs på för att skydda vattnet.
En ny bro har uppförts ut mot Svartån. Denna är byggd i kärnfuru.
Fasaden är renoverad och nytjärad, och grundläggningen är helt ny.
Runt huset har nya planteringar med blommor anlagts. Vi har även planterat träd och buskar samt anlagd nya promenadvägar i grus.